Ugovor o djelu

Ugovor o djelu

Često pitanje koje se postavlja kod poduzetnika je "da li mogu nekoga zaposliti za zamjenu tijekom godišnjeg na ugovor o djelu ?"

Odgovor je ukratko NE

Poduzetnici ne shvaćaju bit ugovora o djelu, no evo jednostavnog primjera kako razumjeti taj pravni odnos.

Na ugovor o djelu se zapošljava osoba i to na poslovima koja nemaju veze sa djelatnošću koje poduzetnik obavlja, osoba radi izvan radnog vremena poduzeća i radi samostalno - što bi značilo da poduzetnik može samo u neku ruku prekontrolirati što osoba radi. Na primjer:

Tvrtka ima poslovni prostor u stambenoj zgradi i treba preko vikenda obojiti prostorije, susjed u zgradi se ponudi odraditi takav posao i poduzetnik s njim sklapa ugovor o djelu.

- bojenje će se vršiti izvan radnog vremena poduzeća

- osoba vrši bojenje samostalno bez posebnog nadzora, osim krajnje kontrole

- djelatnost bojanja prostore NEMA nikakve veze sa djelatnošću s kojim se tvrtka bavi.

S obzirom da se na ugovor o djelu obračunavaju (za nezaposlene osobe)i mirovinsko 10% (7,5 + 2,5 %) i zdravstvo 7,5%, a stopa poreza na dohodak je 24% i uvečava se za prirez na porez na dohodak prema mjestu stanovanja osobe koja izvršava djelo, možemo slboodno reći da su troškovi izjednačeni sa troškovima rada na ugovor o radu.

Doprinosi i porezi koje se moraju platiti za ugovor o djelu čine cca. 60% iznosa NETO naknade. Znači ukoliko želite platiti osobu preko ugovora o djelu i ugovorite plaću od 1.000,00 kn , platiti ćete cca. 600,00 kn još doprinosa i poreza.

Isplata drugog dohotka putem ugovora o djelu povlači za sobom i ispunjavanja i predaja u JOPPD obrasca u roku od 24 sata od uplate sredstava.

Napomena: ISPLATA PUTEM UGOVORA O DJELU MORA BITI NA ŽIRO RAČUN PRIMATELJA - nikako ne na tekući račun ili u gotovini !!

Vaš OASIS Team 0952516670

COVID-19